top of page

TEKRARLAYAN DÜŞÜK VE BEBEK KAYIPLARI

Gebeliğin 20. haftasından önce 3 veya daha fazla düşük yaşanmasına tekrarlayan düşükler ismi verilir. Kadınlarda tekrarlayan düşük görülme olasılığı %1 ile %2 oranındadır. Tekrarlayan düşüklerin oluşma sebebi araştırıldığında %50 oranında düşüğe sebebiyet veren herhangi bir neden bulunmadığı görülür. Fakat geriye kalan olasılık dağılımına göre; kromozom anomalileri, enfeksiyonlar, annenin sistemik hastalıkları, kansızlık ve hormonal bozukluklar düşüklerin oluşmasına sebep olan başlıca hastalıklar arasındadır.

 

Tekrarlayan düşük nedenleri nelerdirdir?

Tekrarlayan kayıplarda en sık rastlanılan etmen, özellikle erken zamanda gerçekleşen düşükler için genetik bozukluklar olduğu bilinmektedir. Bağışıklık sistemi ile ilgili kayıplarla karşılaşmamız da oldukça mümkündür. Tekrarlayan düşüklerde bebeğin anne karnında hayatını kaybettiği haftaya göre kürtaj ya da düşük kararı alınabilir. Aynı zamanda rahmin ve rahim ağzının bebek öldüğü zamanki durumu karar vermek için önemli bir etkendir. Erken bebek ölümleri veya kanamalı düşüklerde gebelik kürtaj yoluyla sonlandırılır. Gebeliğin daha ileri haftalarında rastlanılan bebek ölümlerinde ise suni sancı ya da rahmin ağzının açılmasını sağlayan ilaçlar yardımıyla düşük gerçekleştirilir. 

 

Düşük riskini artıran faktörler nelerdir?

Gebelik sırasında düşük riskini arttıran bir çok nedenden söz edebiliriz. Bunların başında; bağışıklık sistemi ile ilgili sorunlar, genetik anomaliler, anne adayına bağlı sistemik rahatsızlıklar, kurşun ve çinko gibi ağır metaller, kansızlık, hormonal bozukluklar,

tekrarlayan düşük, bebek kaybı, düşük, ölü doğum

böbrek hastalıkları ve anne adayına ait kronik hastalıklar gelir. Gebelik sırasında aşırı alkol ve sigara tüketimi, aşırı fiziksel aktivite ve ağır çalışma koşulları erken doğumlara ve düşüklere neden olabilir. Günümüzde düşük riskini artıran faktörler arasında psikososyal faktörler de oldukça önemlidir. Günlük hayatta farkına varmadan çok fazla elektro-manyetik dalgalara maruz kalınması, radyoaktif maddelerin farkına varılmadan kullanılması, tükettiğimiz gıda maddelerinde veya suyla aldığımız zararlı maddeler de hamilelik sürecinde düşük yapma riskini arttıran nedenler arasına girmektedir. 

 

İlk hamileliğinde düşük yapmış kadınların sonraki hamileliklerde düşük yapma riski yüksek midir?

Daha önce düşük tecrübesi yaşamış bir anne adayının yeniden düşük yaşama riski başından geçen düşük sayısına göre değişir. Örneğin; bir düşük yapmış bir kadında tekrar düşük yapma olasılığı %10-15 oranında, iki düşük yapmış kişide ise o oran %24; üç düşük yapmış bir kadında tekrarlama oranı %30; dört düşük yapmış kadında ise %40-50'ye kadar yükselmektedir. Bu nedende birinci düşükten sonra tekrarlama oranı daha düşük olduğundan genellikle iki ve üçüncü düşük gerçekleştikten sonra ileri araştırma ve tetkiklerin sağlık çalışanları tarafından yapılır. 

Bebek anne karnında ölürse kürtaj mı yapılır, yoksa düşük mü yaptırılır?

Bebeğin anne karnında hayatını kaybettiği haftaya göre kürtaj ya da düşük kararı alınabilir. Aynı zamanda rahmin ve rahim ağzının bebek öldüğündeki durumu karar vermek için önemli bir etkendir. Erken bebek ölümleri veya kanamalı düşüklerde gebelik kürtaj yoluyla sonlandırılır. Gebeliğin daha ileriki haftalarında rastlanılan bebek ölümlerinde ise suni sancı ya da rahmin ağzının açılmasını sağlayan ilaçlar yardımıyla düşük gerçekleştirilir. Örneğin gebeliğin 8. haftasında bebeğin anne karnında öldüğü görülürse kürtaj uygulanır. Bunun sebebi bebeğin bedeninin kürtaj yoluyla daha kolay alınmasıdır. Gebelik 16. haftayı aşmışsa ölen bebeğin anne karnından kürtajla alınma ihtimali yoktur. Böyle bir durumda düşük yaptırıcı bir takım tedavilerle gebelik sonlandırılır.

bottom of page