GEBELİĞE KARAR VERİNCE NELER YAPILMALI?
Kadının, öncelikle hamilelik dönemine ruhsal ve fiziksel olarak hazırlanması gerekir. Gebe kalmadan en az 3 ay önce doktor kontrolüne girmek ideal olandır. Muayenenin ilk aşamasında jinekolojik öykü ile birlikte kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, tiroid hastalıkları gibi sistemik hastalıklar olup olmadığı sorgulanır. Daha sonra, eşlerin aile öyküsü araştırılarak, genetik özellikli herhangi bir hastalığın olup olmadığı sorgulanır. Öykü sonrası genel fizik muayene ve jinekolojik muayene yapılır. Son 1 yıl içinde pap-smear testi yapılmadı ise pap-smear testi yapılır. Transvajinal ultrasonografi ile pelvik organlar kontrol edilir. Muayenede ayrıca boy, kilo ve tansiyon ölçümü yapılır. Ayrıca, gebelik öncesi rutin tarama testleri istenir.
Sağlıklı hamilelik dönemi ve sağlıklı anne - bebek için, kadının da tamamen sağlıklı olması gerekir. Bunun için, gebe kalmadan en az 3 ay önce doktor kontrolüne başlayarak, planlı bir şekilde gebe kalmak en sağlıklı olandır. Çünkü gebeliğin ilk haftaları, fetüs gelişimi için çok önemlidir. Anne adayının ilk haftalardan itibaren fiziksel ve ruhsal olarak hazırlanmış olması idealdir.
Hamile kalmak isteyen anne adaylarına öneriler;
-
Gebelik öncesi yapılması gereken testler sonucunda, kızamıkçık, hepatit B vb. için bağışıklık tespit edilmez ise aşı yapılması gerekir. Aşı yapıldıktan sonra 3 ay sonra gebe kalınabilir.
-
Gebe kalmadan önce beslenme alışkanlıkları düzenlenmelidir. Yapay tatlandırıcıların, paketli gıdaların, asitli içeceklerin ve kafeinin kullanımı azaltılmalıdır. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden, baharatlı etlerden, (sucuk,sosis vb.) iyi temizlenmemiş sebzelerden, soğuk et,tavuk ve balıktan ve taze olmayan yemeklerden uzak durulması gerekir.
-
Kan şekerinin düzenlenmesi gerekir.
-
Sigara kullanımı var ise en kısa sürede bırakılması gerekir.
-
Alkol kullanımı sınırlandırılmalıdır.
-
Mümkün olduğunca stresten uzak durmak önerilir.
-
Evde kedi besleyenler için kedi bakımında eldiven kullanılması ve sonrasında ellerin iyice yıkanması gerekir.
-
Gereksiz ilaç kullanmaktan ve radyasyona maruz kalmaktan kaçınmak gerekir.
-
Gebe kalmadan 3 ay kadar önce folik asit ve vitamin takviyesine başlanması önerilir.
-
Ayrıca düzenli spor yapılması önerilir.
-
Gebe kalmak için cinsel ilişki sıklığı ile ilgili herhangi bir sayı verilemez. Ancak, özellikle adet dönemlerine göre hesaplanan yumurtlama tarihlerinde cinsel ilişki sıklığı arttırılmalıdır.
(Detaylı bilgi için lütfen doktorunuza danışınız.)