top of page

İNFERTİLİTE (KISIRLIK) VE TEDAVİSİ

Hemen hemen her çiftin en büyük isteği, kurdukları mutlu yuvayı çocuklarla büyütmek olur. Ancak bilindiği üzere bu önemli bir karar olmakla birlikte, aynı zamanda özverili bir yolculuktur. Bu yolculuğun keyifli anlarının yanında zaman zaman zorluklar da yaşanabilir. İnfertilite (kısırlık) konusu bahsettiğimiz zorluklardan biridir. İnfertilite (kısırlık) konusunda bilinçlenmek ve doktorla birlikte hareket etmek önemlidir. Kısırlık, yaklaşık bir sene kadar düzenli ve korunmadan cinsel ilişkide bulunan çiftlerin, buna karşılık gebe kalamama durumuna denir. Bu durumda olan çiftler vakit kaybetmeden kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. 35 yaş ve üzeri çiftler de ise bu süre 6 aydır.

Gelişen tıp teknolojisi ile birlikte yardımcı üreme tedavileri olan infertilite (kısırlık) tedavileri yaygın olarak kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Aynı zamanda çiftler içinde uygulama sırasında herhangi bir zorluk kalmamıştır. Çiftin muayene ve test sonuçlarına uygun tedavi yöntemi doktor ve çift birlikte kararlaştırır ve tedaviye başlanır.

Yardımcı üreme tedavilerinde en önemli konu, doğru tanı ve yöntemdir. Kısırlık tedavilerinde önce en kolay ve ekonomik tedavi yöntemleri uygulanır, bu yöntemlerden cevap alınamazsa giderek daha zor tedaviye geçilir. Aşağıda kolaydan zora doğru giden yardımcı üreme tedavilerini bulabilirsiniz;

Infertilite (Kısırlık) Tedavisi Yöntemleri

Yumurtlama Tedavisi: Yumurtlama ile ilgili sorunlar çözülebilir durumdaysa, yumurtlama gelişimi takip edilerek yumurtlamayı sağlayabilecek ilaçlar kullanılabilir. Amaç; birden fazla yumurta elde etmektir. Bu süreçte ultrasonla yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtalar istenilen boyutlarda geliştiğinde, yumurtlamaya yardım eden iğneler yapılır ve çiftlerin cinsel ilişkide bulunulması gerekir. Bu tedavi yöntemi, yumurtlama sorunu olan çiftler için ilk tedavi seçeneğidir. Yumurtlama tedavisiyle uygulanan işlemlerde sperm sayımı normal sınırlarda ise % 15-20 oranında gebelik sağlanabilmektedir.

Aşılama (Inseminasyon) Tedavisi: Doğal yollarla gebe kalamayan çiftlere uygulanan bir yöntemdir. Sperm örneklerinin alınması ve rahmin içine bırakılmasına aşılama yöntemi denir. Aşılama tedavisi, sperm hücrelerinde kusurlar bulunduğunda, tıbbi açıklaması olmayan kısırlık sorunlarında ve yumurtlama tedavisi ile sonuç alınamamış çiftlere önerilen tedavi bir yöntemidir. Aşılama tedavisi, tüp bebek tedavisine göre daha ekonomik ve kolay olduğundan, yumurtlama tedavisinden sonuç alınamamış çiftlere, tüp bebek tedavisinden önce aşılama tedavisi uygulanır. Aşılama tedavisinde önce anne adayına yumurtlama tedavisi uygulanır. Tedavinin sonunda yapılan yumurtlama iğnesinden 36 saat sonra baba adayından laboratuvar koşullarında sperm örneği alınır ve bu sperm örneği içerisinden dölleme şansı en yüksek sprem hücreleri seçilerek anne adayının rahmine transfer edilir. Aşılama tedavisinde asıl amaç spermin kalitesini arttırmak ve spermin rahim içine aktarılarak spermin gideceği yolu kısaltmaktır. Bu yöntemle spermler yumurtaya daha kolay ve daha kısa yoldan ulaşır. Aşılama yönteminde gebelik şansı sperm kalitesine göre orantılı olarak artmaktadır. Aşılama tedavisinde başatı şansı % 20'dir. Sperm örneğinden alınan hareketli sperm sayısı 10 milyonun altında ise gebelik şansı düşmektedir. 3 aşılama tedavisinden sonra gebelik sağlanamamışsa tüp bebek tedavisi önerilir.

Tüp Bebek Tedavisi: Tüp bebek tedavisi; kadın doğum alanında gelişen tıp teknolojisinin sağladığı en etkin ve başarılı sonuçlara ulaşılan bir tedavi yöntemidir. Yumurtlama ve aşılama tedavisi ile gebelik sağlanamamış çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir. Maliyet ve uygulama zorluğu bakımından diğer üremeye yardımcı tedavilere göre daha meşakkatli bir yol olmasına karşın başarı sonuçları % 30'dur. Tüp bebek tedavisinde; anne adayından yumurta hücreleri alınır, baba adayından sperm hücreleri alınır. Bu yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında birleştirilerek döllendirilir. Bu döllenme sonucu oluşan embriyo, anne adayının rahmine yerleştirilir. Tedavi süresi yaklaşık olarak 20 gündür. Ancak bu süre hastadan hastaya değişebilir. Tüp bebek tedavisi ile gebelik sağlanabilmesi için bazı koşullara ihtiyaç vardır. Anne adayının yaşı, yumurta kalitesi, aynı zamanda baba adayının sprem kalitesi başarı sonucunu etkileyen önemli faktörlerdir. Tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasının diğer önemli etkenleri ise; anne adayının psikolojisinin sağlıklı olması ve baba adayı tarafından duygusal olarak destek görüyor olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde Türkiye başarı konusunda bir çok gelişmiş ülkeler ile yarışmaktadır.

(Detaylı bilgi için lütfen doktorunuza danışınız.)

bottom of page