top of page

HAMİLELİKTE 14-28. HAFTA PSİKOLOJİK DEĞİŞİMLER

İkinci trimesterda; gebeliğe özgü fiziksel değişimlerin hızlanmasıyla beraber ambivalan duygular giderek söner.

 

Anne, birinci trimesterdan farklı olarak kendi bedenine odaklanmak yerine, ikinci trimesterda karnındaki çocuğun durumu üzerine odaklanır. İkinci trimesterda ambivalan (zıt) duyguların sönmesinin nedeni; kadının karnında gelişen fetüsün anne tarafından hareketlerinin hissedilmesiyle gebelik soyut bir kavram olmaktan çıkmasıdır. Kadın doğum uzmanları tarafından yapılan gebelik takibi sırasında, fetüsün ultrasonografide görüntülenmesi ve kalp seslerinin dinlenmesi de gebeliğin somut bir kavrama dönüşmesine etkendir.

 

İkinci trimesterda gebelik hem kadın hem de sosyal çevresi tarafından genellikle mutlu bir dönem olarak tanımlanır. Gebe, fetüsü kendinden ayrı ve canlı bir varlık hissetmesiyle, fetüs ile olan duygusal bağı derinleşir. Bu durum, gebeliğe uyum sürecini olumlu etkiler ve gebe, annelik rolünü benimsemeye başlar. Diğer yandan; bu dönemde gebe; gebelik, doğum ve annelik ile ilgili bilgileri sosyal çevresinden ve diğer gebe kadınlardan öğrenmeye çalışır.

Hamilelikte 2. Trimester

Gebeliğin ikinci trimesterında; kadın, gebeliğe özgü fiziksel değişim olan; gelişen fetüsün hareketlenmesi ile fetüsün artık kendinden ayrı bir varlık olduğunu zihinsel ve ruhsal olarak benimseyerek kabul ettiği dönemdir. Gebeliğin birinci trimesterında gebelik soyut bir kavram olduğu için ambivalan (zıt) duyguların yükseldiği gözlemlenirken, gebeliğin ikinci trimesterında somut bir kavrama dönüşen fetüsün kabullenmemesi halinde üzüntü, mutsuzluk, gebeliğe özgü değişimden bunalmış olma veya gebe olmaktan dolayı pişmanlık duyma gibi duygular gözlemlenebilir.

 

İkinci trimester süresi boyunca; gebede hızlı kilo artışı, memelerde hassasiyet, uterusta büyüme gibi fiziksel değişimlerin gözlemlenmesiyle kadında ambivalan duygular ortadan kalkarken, yaşam kalitesinde de değişiklikler meydana getirebilir. Yine de gebe beden görünümünün değişmesine bağlı gurur ve kendini beğenme gibi duygular yaşamaktadır.

 

Gebeliğin birinci trimesterında olduğu gibi, ikinci trimesterında da; kadın tarafından gebelik benimsenmiş ve ambivalan duygular ortadan kalkmış bile olsa; hızla değişen hormonal ve fiziksel faktörler nedeniye ani duygu ve mizaç değişiklikleri, aşırı duyarlılık, alınganlık, huzursuzluk, ani öfke, aşırı sevinç gibi geçici duygu durum halleri yaşamaya devam edebilir.

 

Gebelik dönemi boyunca gebede progesteron ve östrojen hormon seviyeleri yükselir. Bu hormonal değişim; gebede memeler ve cinsel organda değişikliklere, yumuşak ve düzgün bir tene, parlak saçlara ve gebenin kendisini iyi hissetmesine sebebiyet verirken cinsel ilişkiye daha hassas ve duyarlı hale getirmektedir.

 

Bu dönemde; gebeliğin birinci trimesterındaki bulantı, kusma, aşırı uyku hali ve yorgunluk gibi fiziksel yakınmaların azalmasıyla libidoda tekrar artış gözlemlenir. Ancak, hızlı kilo artışı ile beden görünümünün değişmesi veya cinsel aktivitenin fetüse zarar vereceği endişesi psikolojik olarak cinsel isteği bastırabilir.

Psk. Dr. Zeynep Alpuğan

Hamile ve Lohusa Psikoterapisti

Doğuma Hazırlık Eğitmeni

bottom of page