0-14 DURING PREGNANCY. PSYCHOLOGICAL CHANGES OF THE WEEK
The first period of pregnancy is a process in which the mother adapts to the presence of the baby in her womb, her new position in family and social life, and the hormonal and biological changes specific to pregnancy. With these changes experienced by the mother, her physical and psychological functions are affected and some restrictions begin in her daily life. This new situation may cause a change in your mother's quality of life.
In the first trimester of pregnancy, physical changes such as vomiting, nausea, excessive sleepiness, and breast tenderness are observed, which are natural outcomes. In addition, with these changes, the mother tries to adapt to the new habits she needs to acquire in matters such as sexuality, diet and exercise.
During the first trimester, the mother focuses on her own body by observing the physical changes specific to pregnancy. During this period, she communicates with her environment about the possibility of pregnancy. The mother's attitude towards pregnancy may vary, whether enthusiastic or anxious.
Gebeliğin birinci trimesterında, kadın anne olmanın sevincini yaşarken diğer yandan doğal bir süreç olmasına rağmen yaşadığı fiziksel değişimler nedeniyle kendini hasta gibi hissedebilir. Gebeliğin birinci trimesterında genel olarak zıt duygular yaşanır. Bu dönemde anne, gebeliğine ilişkin korku ve umut duygularını aynı anda yaşar. Bu duygusal dalgalanmalar nedeniyle ani duygu ve mizaç değişiklikleri, aşırı duyarlılık, alınganlık, huzursuzluk, ani öfke, aşırı sevinç gibi nedensiz duygu değişimleri yaşayabilir. Kadın, bu nedensiz duygu değişimlerini kontrol edemediği ve anlayamadığı gibi, çevresi de anlamakta zorluk çekebilir.
Hamilelerde duygusal dalgalanmalarla birlikte, halsizlik, uyku ve iştah değişiklikleri, libido kaybı ve konsantrasyon güçlüğünün yaşanması da; gebelerde hafif düzeyde depresif ruh hali yaratabilmektedir.
Gebeliğin birinci trimesterında yaşanan duygusal dalgalanmaların nedenleri; gebeliğin getirdiği aile içi ve çevresel değişimler, doğum ve çocuk büyütme kaygısı, mesleki açıdan gelecek kaygısı, çocuğa bakım verme konusunda yetersizlik duygusu ve fiziksel yakınmaların derecesi olabilmektedir.
Gebe kadınların %50-70’inde gebeliğin ilk 4 ile 10. haftasında mide bulantısı ve kusma semptomları tipik olarak görülmekte olup, 20. gebelik haftasından sonra azalmaktadır. Ancak gebelerin %10’unda semptomlar tüm gebelik boyunca sürmektedir. Gebelikte ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma sebeplerinin fizyolojik nedenleri dışında, aynı zamanda annenin gebeliğe ve gebeliğin getireceği durumlara gösterdiği psikolojik tepki olabileceği düşünülmektedir.
Psk. Dr. Zeynep Alpugan
Pregnant and Postpartum Psychotherapist
Birth Preparation Trainer